5 essentiële indicatoren om je online campagnes te meten

Online marketing is een vak waarbij cijfers en gegevens een belangrijke rol spelen. Maar zijn deze gegevens wel altijd betrouwbaar? De cijfers kunnen soms de harde waarheid verbloemen en er zijn ook veel inspanningen die niet gemakkelijk meetbaar zijn. Toch is het belangrijk om de activiteiten van de marketeer zoveel mogelijk meetbaar te maken. 

Zijn branding campagnes wel meetbaar?
Stel je eens voor: je bent een opdrachtgever die graag wil weten wat hij verdient aan branding. Hoeveel extra bezoeken naar de winkel krijg je eigenlijk door een goed uitgedachte campagne? En hoeveel van die bezoeken leiden uiteindelijk tot een deal, en wat is dan de gemiddelde waarde daarvan? En als een nieuwe klant zich aanmeldt en trouw blijft voor een aantal jaren, wat is dan de waarde voor jouw opdrachtgever?

Maar helaas, je krijgt geen antwoorden van de marketingafdeling. Het is een frustratie die veel opdrachtgevers kennen. Vaak is het antwoord: “Ik merk dat er af en toe nieuwe klanten binnenkomen, dus het zal wel goed zijn wat ze daar doen.” Maar dat is natuurlijk geen goed genoeg antwoord.

Wat nog opvallender is, is dat marketeers soms ook niet genoeg hun best doen om deze vragen te beantwoorden. Het kan bijvoorbeeld lastig zijn om precies te weten wat een bepaalde conversie waard is voor de opdrachtgever. Maar het is belangrijk om principieel te zijn en niet op te geven. Het is niet alleen in het belang van de opdrachtgever, maar het kan ook het verschil maken tussen een succesvolle of een mislukte campagne.

Meten is weten
Als online marketing consultant is meetbaarheid dus echt een essentieel onderdeel van je werk. Het is belangrijk om de impact van je marketingactiviteiten te kunnen meten en analyseren om te kunnen beoordelen of ze effectief zijn en om eventuele aanpassingen te kunnen maken om de resultaten te verbeteren. 

Hier zijn de top 5 meetbare gegevens die een marketeer altijd zou moeten volgen:

 1. Hoeveel unieke gebruikers heb je op je website?
  Het meten van het aantal unieke gebruikers op je website is belangrijk omdat het je inzicht geeft in het bereik van je website en hoeveel mensen daadwerkelijk interesse hebben in jouw producten of diensten. Het tellen van het aantal gebruikers is echter niet zo eenvoudig als het lijkt. Je wilt tenslotte weten of dezelfde persoon op verschillende momenten op je website komt, bijvoorbeeld via verschillende apparaten of verschillende IP-adressen. Om dit goed te kunnen meten, moet je een gebruiker een unieke ID meegeven. Daarnaast kan cookieless browsen ook een uitdaging vormen voor het meten van unieke gebruikers.

 2. Hoeveel van die gebruikers converteren er gemiddeld?
  De conversieratio is een belangrijke metric in online marketing omdat het je vertelt hoe effectief je website is in het omzetten van bezoekers naar klanten. Het wordt berekend door het aantal conversies te delen door het aantal bezoekers en dit te vermenigvuldigen met 100. Het is belangrijk om alleen harde conversies mee te nemen in dit cijfer, zoals aankopen of het invullen van een offerte-aanvraag. Zachte conversies, zoals het invullen van een contactformulier, zijn minder waardevol en moeten apart worden bijgehouden.

 3. Wat zijn die conversies waard?
  Het bepalen van de waarde van conversies is belangrijk omdat het je inzicht geeft in de ROI (return on investment) van je marketingactiviteiten. Als je bijvoorbeeld weet dat een conversie van een bepaald type gemiddeld €100 oplevert, kun je berekenen of je marketingactiviteiten winstgevend zijn. Het is daarom belangrijk om de waarde van conversies te meten en te weten wat een conversie voor jouw bedrijf waard is. Hoewel je deze waarde kunt opgeven in advertentie- en analysetools, maken maar weinig marketeers hier gebruik van.

 4. Hoeveel verdien je (dus) per unieke gebruiker?
  Het berekenen van de waarde per unieke gebruiker is belangrijk omdat het je inzicht geeft in de waarde van je websitebezoekers. Als je weet hoeveel elke bezoeker gemiddeld oplevert, kun je berekenen hoeveel je zou moeten uitgeven om nieuwe bezoekers aan te trekken. Als je bijvoorbeeld weet dat elke bezoeker gemiddeld €5 oplevert, kun je beslissen om maximaal €4 uit te geven aan marketing per bezoeker, zodat je winstgevend blijft.

 5. Welke campagnes zijn het meest effectief?
  Het meten van de effectiviteit van je marketingcampagnes is belangrijk omdat het je helpt te beslissen waar je je marketingbudget het beste aan kunt besteden. Door te kijken naar de campagnes die het meeste opleveren in termen van conversies en ROI, kun je beslissen welke campagnes je moet blijven gebruiken en welke je moet aanpassen of stopzet

Conclusie
Door het meten van het aantal unieke bezoekers, conversieratio, waarde van conversies, opbrengst per unieke bezoeker en prestaties van de campagnes essentiële indicatoren voor het bepalen van de effectiviteit van online marketing. Door deze gegevens te meten en te analyseren, kunnen marketeers hun strategieën verbeteren en de ROI verhogen.

Meer weten? Plan nu een gratis advies meeting

Vrijblijvende video call van 30 minuten met een van de InfoTrade partners Wilbert Philippo of Remco Roos. Via Microsoft Teams, Google Meet of Zoom. Op de dag en tijdstip dat het jou het beste uitkomt!

Ook interessant:

wat zijn instagram reels?
Blog

Is Instagram kapot?

Als ondernemer heb je misschien gemerkt dat je niet meer zo snel organisch groeit op Instagram. Je post regelmatig, je bent actief betrokken bij je

Lees Meer »