Hoe kies je de juiste kleur voor je merk?

Hoe kies je de juiste kleur voor je merk?

Kleuren vormen de bouwstenen van je merkidentiteit en gaan veel verder dan alleen maar opvallen. Ze hebben een diepe betekenis door hun rol in onze evolutie en cultuur. In deze blog gaan we dieper in op de verhalen achter de kleuren, en hoe dit van invloed is op hoe we die kleur zien.

Van het krachtige rood tot het rustgevende blauw, elk kleurenpalet vertelt iets over je merk. Kleuren kunnen stemming, gedrag en meningen beïnvloeden, daarom selecteren bedrijven zorgvuldig hun merk kleuren. Coca-Cola, Pepsi en Google kozen hun kleuren niet zomaar; er zit een strategische gedachte achter deze keuze.

Dus, hoe kies je de juiste kleuren voor je merk? Laten we ons verdiepen in kleurenpsychologie en leren hoe je de perfecte kleuren voor je merk kunt kiezen.

In deze blog gaan we het hebben over:

 • Waarom kleuren belangrijk zijn voor je merk
 • Hoe je de juiste kleuren kiest
 • De taal van elke kleur uitgelegd 

Waarom zijn kleuren belangrijk?

Kleuren zijn erg belangrijk voor je branding. Kleuren hebben een psychologische betekenis die geïntegreerd is in onze evolutie en cultuur. Bijvoorbeeld, rood trekt de aandacht vanwege de associatie met bloed, waar mensen historisch gezien op hebben gelet voor veiligheid. Elke kleur heeft zijn eigen culturele achtergrondverhaal, wat bepaalt hoe deze kleur wordt gezien.

Het kiezen van de juiste kleuren gaat niet alleen over opvallen; het gaat erom een identiteit te creëren die resoneren met je publiek. Kies dus kleuren die passen bij je merk, je publiek en de sfeer die je wilt creëren.

“Een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Loyola in Maryland vond dat kleur de merkherkenning met maar liefst 80% kan verhogen.”

Hoe kies je de juiste kleuren?

Het kiezen van de juiste kleuren voor je merk is een belangrijk onderdeel van het creëren van een sterke visuele identiteit. Hier zijn drie stappen die je kunt volgen:

 • Ken je merk en je publiek: Voordat je kleuren kiest, bedenk wat je merk wil uitstralen en wie je wilt bereiken. Is het informeel, serieus, persoonlijk? Wie zijn je klanten en wat vinden ze leuk?
 • Begrijp de kleurenpsychologie: Kleuren hebben invloed op hoe mensen zich voelen. Blauw kan vertrouwen wekken, rood kan passie uitstralen. Denk na over welke kleuren passen bij de emoties die je merk wil overbrengen en aansprekend zijn voor je doelgroep.
 • Kies je kleuren: Stel een kleurenpalet samen dat past bij je merk en je doelgroep. Kies een hoofdkleur en wat bijpassende accentkleuren. Zorg ervoor dat je kleuren consistent zijn en er goed uitzien op al je marketingmateriaal.
kleuren voor je merk

Laten we enkele kleuren bespreken:

 • Rood: Krachtig en gepassioneerd, maar ook geassocieerd met gevaar.
 • Roze: Sentimenteel en jeugdig, met een vleugje durf.
 • Oranje: Positief en energiek, straalt vitaliteit en geluk uit.
 • Geel: Optimistisch en speels, gemakkelijk te zien en te onthouden.
 • Blauw: Betrouwbaar en rust , hoewel het in bepaalde contexten verdriet kan oproepen.
 • Paars: Rijkdom en spiritueel, passie vermengd met stabiliteit.
 • Groen: Natuurlijk en gebalanceerd, soms symbool voor rijkdom.
 • Bruin: Eerlijk en veilig, hoewel minder levendig.
 • Wit: Eenvoudig en vredig, maar kan steriel lijken.
 • Zwart: Verfijnd en mysterieus, soms elegant.

Onthoud wel dat mensen verschillende percepties van kleuren kunnen hebben, afhankelijk van hun omgeving en persoonlijke ervaringen. Denk ook na over verschillende kleurenschema’s, zoals monochroom, analoog, complementair of triadisch, omdat ze kunnen helpen bij het versterken van de uitstraling van je merk. 

Kortom, kleur is een krachtig middel om de identiteit van je merk te definiëren en om connectie te maken met je doelgroep. Neem dus bewust beslissingen bij het kiezen van kleuren en je zult je merk op de juiste manier positioneren op de markt.

Hulp nodig bij je online marketing strategie? Plan nu een gratis advies meeting

Vrijblijvende video call van 30 minuten met een van de InfoTrade partners Wilbert Philippo of Remco Roos. Via Microsoft Teams, Google Meet of Zoom. 

Ook interessant:

wat zijn instagram reels?
Blog

Is Instagram kapot?

Als ondernemer heb je misschien gemerkt dat je niet meer zo snel organisch groeit op Instagram. Je post regelmatig, je bent actief betrokken bij je

Lees Meer »