Hoe versterk je jouw merkpositie buiten je organisatie?

In deze blog bespreken we vijf stappen om je te helpen bij het bepalen van de juiste merkpositie.

Als marketingbureau gespecialiseerd in de automotive-industrie begrijpen we maar al te goed hoe cruciaal het is voor bedrijven in deze branche om een sterke merkpositie te hebben. In een competitieve markt waarin auto’s en mobiliteitsoplossingen centraal staan, is het van vitaal belang om te weten hoe je jezelf kunt onderscheiden en een positie kunt claimen die resoneren met jouw doelgroep.

In deze blog delen we vijf essentiële stappen om jouw merkpositie buiten jouw bedrijf te bepalen. Deze stappen zijn specifiek afgestemd op de automotive-industrie en bieden waardevolle inzichten om jouw merk te positioneren en te laten opvallen tussen de concurrentie. Of je nu een autofabrikant, autodealer, autodeelplatform of een ander bedrijf in de automobielsector bent, deze stappen zullen je helpen om een sterke merkpositie te ontwikkelen die relevant is en voldoende zakelijke kansen biedt.

Door grondig onderzoek te doen, de behoeften van jouw doelgroep te begrijpen en inzicht te krijgen in de concurrentie, kun je een positie kiezen die jouw merk onderscheidt en een emotionele connectie maakt met jouw klanten. Laten we nu dieper ingaan op de vijf stappen die je moet volgen om jouw merkpositie buiten jouw bedrijf in de automotive-industrie te bepalen.

Stap 1: Inventariseer gelegenheden, motieven en gevoelens

Om te beginnen moet je de gelegenheden, motieven en gevoelens in kaart brengen die relevant zijn voor jouw markt. Deze elementen moeten betrekking hebben op het gebruik van jouw product en worden ook wel attributen genoemd. Stel jezelf de volgende vragen om deze attributen te identificeren:

  • Gelegenheden: In welke situaties gebruiken mensen typisch jouw product?
  • Motieven: Wat zijn de belangrijkste redenen waarom mensen jouw product willen gebruiken?
  • Gevoelens: Welke emoties willen mensen ervaren bij het gebruik van jouw product?

Door deze vragen te beantwoorden en de attributen in kaart te brengen, krijg je een overzicht van de gelegenheden, motieven en gevoelens waarop jouw merk kan inspelen.

Stap 2: Deel je markt in via behoeftensegmentatie

Om een duidelijk beeld te krijgen van je markt, moet je deze segmenteren op basis van behoeften. Dit kan worden gedaan aan de hand van onderzoeksdata. De analyse zal clusters van attributen identificeren die samen een behoeftesegment vormen. 

De grootte van een behoeftesegment geeft de zakelijke mogelijkheid weer, oftewel het marktaandeel. Het is belangrijk om te realiseren dat consumentenbehoeften niet in elke markt hetzelfde zijn. De behoeften in de telecommarkt zijn bijvoorbeeld anders dan die in de supermarktbranche. Daarom moet het model altijd specifiek worden toegepast op de betreffende categorie.

Stap 3: Bepaal de merkwaarden

Het is ook belangrijk om de merkwaarden in het model te positioneren. Begin met een basisset van waarden en voeg vervolgens waarden toe die specifiek zijn voor jouw categorie. Daarnaast moet je ook waarden toevoegen die gelden voor jouw merk en concurrerende merken in dezelfde categorie.

Stap 4: Positioneer de relevante concurrenten

Zodra je alle merken die relevant zijn voor jouw markt hebt geselecteerd en beoordeeld, kun je ze een plek geven in het model. Door inzicht te hebben in de positie van jouw merk, de concurrerende merken en de behoeften in de markt, kun je hierop inspelen. 

De analyse zal de posities van de merken bepalen en deze koppelen aan behoeftesegmenten. Hierdoor kun je zien welke behoeften jouw merk aanspreekt en welke nog niet. Daarnaast krijg je ook inzicht in welke concurrenten goed zijn in het aanspreken van bepaalde behoeftesegmenten en welke niet. Dit geeft je een idee van de moeite die het kost om een specifiek behoeftesegment aan te spreken. Met dit inzicht in jouw eigen positie, de posities van de concurrentie en de relevante marktbehoeften, kun je de positioneringsmogelijkheden letterlijk in kaart brengen.

Als er geen onderzoek beschikbaar is, kun je de merkposities van jouw eigen merk en de concurrenten bepalen op basis van de attributen (gelegenheden, motieven en gevoelens) en merkwaarden die je zelf kent, bijvoorbeeld vanuit eerdere onderzoeken en gesprekken met klanten. Het kan ook nuttig zijn om een workshop te organiseren waarin je in discussie gaat met collega’s die veel kennis hebben van de markt.

Stap 5: Kies jouw positie

Nu je inzicht hebt in de posities van de attributen, merkwaarden, jouw eigen merk en de concurrerende merken, en je via onderzoek zicht hebt op de behoeftesegmenten, is het tijd om jouw gewenste positie te bepalen. Er zijn vaak meerdere richtingen mogelijk, maar uiteindelijk moet je een keuze maken. Het kiezen van een positie die aansluit bij jouw eigen kracht, relevant is en voldoende zakelijke mogelijkheden biedt, is cruciaal.

Het bepalen van jouw merkpositie buiten jouw bedrijf vereist zorgvuldig onderzoek en analyse. Door de juiste stappen te volgen en een goed begrip te krijgen van de behoeften en concurrentie in jouw markt, kun je een sterke positie innemen die jouw merk onderscheidt en aansluit bij de wensen van jouw doelgroep. Het bepalen van jouw merkpositie is een continu proces dat regelmatig geëvalueerd en aangepast moet worden om relevant en succesvol te blijven in een veranderende markt.Meer weten? Plan nu een gratis advies meeting

Vrijblijvende video call van 30 minuten met een van de InfoTrade partners Wilbert Philippo of Remco Roos. Via Microsoft Teams, Google Meet of Zoom. Op de dag en tijdstip dat het jou het beste uitkomt!

Ook interessant:

wat zijn instagram reels?
Blog

Is Instagram kapot?

Als ondernemer heb je misschien gemerkt dat je niet meer zo snel organisch groeit op Instagram. Je post regelmatig, je bent actief betrokken bij je

Lees Meer »