25 Google Ads tips

Als je je Google Ads campagnes wilt beheren is het belangrijk om zeer gestructureerd en gericht te werk te gaan. Je wilt in deze financieel onstuimige tijd immers niet onnodig veel voor je advertenties betalen. Google Ads is een ideaal advertentieplatform, omdat je alleen betaalt voor de daadwerkelijk behaalde clicks naar je website. Hieronder vind je 25 Google Ads tips die je een goede start geven of wellicht een nieuw perspectief op je lopende Google Ads campagnes bieden.
Als je vragen hebt over specifieke Google Ads termen kun je ook onze verklarende woordenlijst raadplegen. Je vindt daarin de meest gebruikte en belangrijkste termen voor Google Ads en zoekmachinemarketing.

Inhoudsopgave

Tip 1: Start met hogere max. CPC’s

Je kunt het beste een nieuwe Google Ads account of campagne starten met hogere max. CPC’s dan je nodig denkt te hebben. Je zult dan nooit méér per klik betalen dan je hebt opgegeven, maar je advertenties zullen zeer waarschijnlijk direct al hogere posities innemen. Als je advertenties op hoge posities staan, zul je meer klikken ontvangen en dus een hogere CTR krijgen. Een hoge CTR is gunstig voor de Quality Score die Google aan je gehele Google Ads account toekent. Als die Quality Score eenmaal hoog is kun je alsnog optimaliseren door de max. CPC’s te verlagen, maar je behoudt dan wel je hoge posities.

— Naar de inhoudsopgave —

Tip 2: Probeer een top 3 positie te bereiken

Probeer je advertenties liefst op positie 1, 2 of 3 te vertonen, want deze drie posities genereren de meeste clicks. Daarnaast staan advertenties op deze posities soms boven de organische zoekresultaten i.p.v. rechts, waardoor ze nog meer opvallen. Let op: voor sommige (duurdere) producten of diensten (bijvoorbeeld trainingen) bekijken potentiële klanten ook de advertenties op lagere posities. Je hoeft zich in zo’n geval minder op de top 3 te richten. Het bovenstaande geldt ook voor de organische zoekresultaten; die worden bovenaan de eerste pagina ook vaker aangeklikt dan op de tweede pagina.

— Naar de inhoudsopgave —

Tip 3: Gebruik meerdere zoekwoordtypen

Gebruik in je lijst met zoekwoorden zowel brede, zinsdeel als exacte zoekwoordtypen. Zo ben je altijd verzekerd van een vertoning die wordt gegenereerd door een zoekwoord dat zo dicht mogelijk bij de zoekopdracht van de gebruiker ligt en dus de grootste kans op een click heeft. Je zult zien dat over het algemeen de gemiddelde CPC van brede zoekwoorden het laagst is en dat de gemiddelde CTR van exacte zoekwoorden het hoogst is. Bij het optimaliseren kun je vervolgens gericht aparte typen van hetzelfde zoekwoord onderbreken indien die niet rendabel zijn (bijvoorbeeld een te lage CTR of een te hoge CPC). Zinsdeel zoekwoorden kunnen als volgt in je lijst worden opgenomen: “zoekwoord”. En exacte zoekwoorden als volgt: [zoekwoord].

— Naar de inhoudsopgave —

Tip 4: Gebruik meerdere zoekwoordvarianten

Gebruik in je lijst met zoekwoorden ook varianten van vooral de belangrijkste zoekwoorden. Je kunt daarbij denken aan spelfouten, meervoudsvormen, wel of geen koppelteken, etc. Als je het brede zoekwoord ‘gele mountainbike’ in je lijst hebt staan, wordt de advertentie ook vertoond bij de zoekopdracht ‘gele mountainbikes’. Als je ook die meervoudsvorm in je lijst hebt staan, wordt je advertentie op een hogere positie vertoond, want hij sluit dan beter aan op de zoekopdracht. Ditzelfde geldt ook voor verkeerd gespelde zoekopdrachten zoals ‘laptopp’ i.p.v. ‘laptop’ en de drie zoekwoordvarianten ‘balie-werk’, ‘balie werk’ en ‘baliewerk’. Let op: als je alleen zinsdeel of exacte zoekwoorden gebruikt worden je advertenties niet vertoond bij een zoekopdracht die een niet een spelfout, meervoudsvorm, etc. bevat die je hebt opgenomen.

— Naar de inhoudsopgave —

Tip 5: Gebruik uitsluitingswoorden

je kunt in de lijst met zoekwoorden ook woorden opnemen waar je je advertenties niet op vertoond wilt hebben. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld een merk of dienst die je niet levert. Je kunt zo voorkomen dat je advertenties onnodig worden vertoond en vervolgens niet worden aangeklikt, wat de CTR verlaagd. Ook kun je voorkomen dat er een bezoeker op klikt wat niets oplevert. Je kunt zelfs een uitsluitingswoord opnemen die net als de andere zoekwoorden uit twee woorden bestaat. Je advertenties worden dan niet vertoond als een zoekopdracht beide woorden bevat. Uitsluitingswoorden kunnen als volgt in de lijst worden opgenomen:

-review of -gratis proefmonster.

— Naar de inhoudsopgave —

Tip 6: Onderbreek onrendabele zoekwoorden

Zoekwoorden die een gemiddelde CTR van minder dan 3,00% hebben, kun je het beste onderbreken. Ze presteren dan niet goed genoeg en leveren relatief te weinig clicks op. Deze lage gem. CTR kan ook de gem. CTR van de gehele advertentiegroep, campagne en account naar beneden halen. En dat is vervolgens weer nadelig voor de Quality Score van je Google Ads account. Andere oplossingen zijn het nog specifieker maken van je zoekwoorden en het opnemen van extra zoekwoordtypen en zoekwoordvarianten die hopelijk een hogere gem. CTR hebben. Je kunt ook een hogere max. CPC gebruiken om de positie van de advertenties en dus ook de kans op klikken te verhogen. Let op: als je in een zeer concurrerende markt adverteert en je de max. CPC’s niet kunt verhogen, kun je uiteraard ook genoegen nemen met een lagere gem. CTR. Het belangrijkste is dat een zoekwoord je (kwalitatieve) bezoekers oplevert op je website.

— Naar de inhoudsopgave —

Tip 7: Gebruik keyword insertion

Je kunt er met ‘keyword insertion’ voor zorgen dat de tekst en/of koptekst van je advertenties dynamisch is. Als een gebruiker een zoekopdracht doet die ook in de lijst met zoekwoorden staat, kunnen die woorden automatisch worden opgenomen in de tekst en/of koptekst van je advertentie. Vooral bij gebruik in de koptekst zorgt dat voor een persoonlijkere advertentie, wat ook meer aanspreekt voor de gebruiker en waardoor de kans op een klik veel groter wordt.

— Naar de inhoudsopgave —

Tip 8: Laat je zoekwoorden goed aansluiten op de advertentietekst

Je kunt er het beste voor zorgen dat de zoekwoorden in de lijsten goed aansluiten bij de teksten van je advertenties en bij de teksten op je bestemmingspagina’s. Hiervoor kun je gebruik maken van aparte advertentiegroepen per onderwerp of product. Deze advertentiegroepen bevatten vervolgens bij dat onderwerp of product passende teksten en ze linken door naar een bestemmingspagina die speciaal voor dat onderwerp of product is gemaakt. Als dit allemaal goed op elkaar aansluit wordt de kans op een klik en vervolgens op een conversie een stuk hoger. Je levert namelijk precies die informatie waar de gebruiker naar op zoek is.

— Naar de inhoudsopgave —

Tip 9: Gebruik concrete advertentieteksten

Probeer zo concreet mogelijke advertentieteksten te gebruiken. Je dient immers in een zeer korte tijd een potentiële klant zo ver te krijgen dat hij op je advertentie klikt en niet op die van de concurrenten. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een scherpe (tijdelijke) aanbieding in de advertentie opnemen, maar pas op dat je concurrenten dit niet ook gaan doen met een nog scherpere aanbieding. In dat geval kun je beter de goede en onderscheidende kwaliteiten van je product of dienst benadrukken. Een voorbeeld van een concrete advertentie is: “Goedkope boeken? Alleen deze week 3 halen en 2 betalen bij Bol.com!”.

— Naar de inhoudsopgave —

Tip 10: Gebruik meer dan één advertentievariant

Je kunt per advertentiegroep meerdere advertenties aanmaken. Met elk van deze varianten kun je een eigen tekst en koptekst geven. Door meerdere advertenties binnen één advertentiegroep te gebruiken kun je precies zien welke toon, aanbieding of koptekst de meeste klikken en het beste resultaat oplevert. Daarnaast kun je op elk moment een specifieke advertentie onderbreken of weer hervatten.

— Naar de inhoudsopgave —

 

Tip 11: Laat je advertentievarianten rouleren

Als je het verschil in het gebruik en rendement van je advertentievarianten wilt testen kun je binnen Google Ads aangeven dat ze moeten rouleren. Standaard toont Google na verloop van tijd alleen nog de beste presterende variant, wat je belemmert bij het testen van een nieuwe variant. Je kunt op elk moment tussen deze twee instellingen wisselen als je klaar bent met het testen.

— Naar de inhoudsopgave —

 

Tip 12: Gebruik hoofdletters in je advertentie

Om je advertentie meer op te laten vallen tussen je concurrenten en om meer nadruk te leggen op de belangrijkste informatie, kun je er voor kiezen om hoofdletters te gebruiken voor de eerste letter van zelfstandig naamwoorden of belangrijke woorden. Let op: Google keurt advertenties af die woorden met alleen maar hoofdletters bevatten of met een meer dan noodzakelijk aantal hoofdletters. Hij zal dan niet worden vertoond, totdat je dit hebt aangepast.

— Naar de inhoudsopgave —

Tip 13: Gebruik speciale karakters in je advertentie

Om je advertentie meer op te laten vallen tussen je concurrenten en om meer nadruk te leggen op de belangrijkste informatie, kun je er ook voor kiezen om speciale karakters te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn: een vraagteken achter de koptekst, een uitroepteken achteraan de tweede tekstregel of een zin zoals “Bespaar duizenden €’s!”. Let op: Google keurt advertenties af met een meer dan noodzakelijk aantal speciale karakters. Hij zal dan niet worden vertoond, totdat je dit hebt aangepast.

— Naar de inhoudsopgave —

Tip 14: Maak de zichtbare URL relevanter

Onderaan je advertenties staat altijd een zichtbare URL, de domeinnaam van je website. Deze URL kun je relevanter maken voor een gebruiker door ook daar een zoekwoord aan toe te voegen. De kans op een klik wordt dan wederom groter. Je kunt denken aan een zichtbare URL zoals bijvoorbeeld “www.InfoTrade.nl/GoogleAds”.

— Naar de inhoudsopgave —

Tip 15: Maak specifieke bestemmingspagina’s aan

Voor elk van je advertenties dien je aan te geven waar de gebruiker naartoe wordt verwezen na een klik op de advertentie. Je kunt er uiteraard voor kiezen om hier standaard de homepage op te geven, maar dat levert je geen maximaal rendement en/of een maximaal aantal conversies op. Gebruikers moeten dan namelijk nogmaals op zoek gaan naar hetgeen ze in de zoekmachine van Google zochten. Het is aan te bevelen om voor al je advertentiegroepen een speciale bestemmingspagina te maken die direct aansluit op de advertenties in die advertentiegroep. Als een gebruiker op zoek is naar een gele mountainbike en hij klikt op een advertentie die daar op is gericht, wil hij ook direct op een pagina met (liefst alleen) gele fietsen komen. Als je een duidelijke call to action op deze pagina plaatst, is de kans groot dat de bezoeker een klant wordt. Ditzelfde geldt ook voor het aanvragen van een offerte via een formulier op je website. Bestemmingspagina’s maken vaak gebruik van de ‘AIDA-methode’, oftewel: Attention, Interest, Desire, Action. Deze methode levert goed gestructureerde informatie op die de gebruiker stuurt naar de door jou gewenste conversie.

— Naar de inhoudsopgave —

Tip 16: Gebruik Google Analytics

Wij raden het gebruik van de gratis websitestatistieken van Google Analytics ten zeerste aan. Je kunt hiermee namelijk precies zien wat de kwaliteit van het bezoek op je website is. Je vindt hiermee antwoord op vragen zoals: “Hoe lang blijven mensen op mijn bestemmingspagina’s?”, “Verlaten ze direct daarna mijn website weer?” en “Wat levert het bezoek via Google Ads mij werkelijk op?”. De belangrijkste elementen waar je in Analytics op dient te letten zijn: het weigeringspercentage, de gemiddelde tijd op je website en de behaalde doelen.

— Naar de inhoudsopgave —

Tip 17: Gebruik conversiemeting

Wij raden het gebruik van conversiemeting ten zeerste aan. Je kunt hiermee namelijk precies zien welke zoekwoorden, advertentiegroepen en campagnes je de meeste aankopen in je webshop of offerteaanvragen opleveren. Daarnaast kun je ook zien of de gemiddelde kosten per conversie niet hoger is dan de winst op die aankoop. Je dient immers meer met Google Ads te verdienen, dan dat je er insteekt. Je kunt je campagnes ook automatisch door Google laten optimaliseren met de Conversion Optimizer. Je hoeft dan alleen maar een max. CPA (de maximum kosten per conversie) op te geven en Google zorgt er voor dat je per conversie nooit meer dan dat maximum betaald. Als je de Conversion Optimizer gebruikt hoef je niet meer op CPC-basis te bieden en optimaliseren. Let op: per 9 februari 2009 dient u ten minste 30 conversies te hebben gegenereerd in de afgelopen 30 dagen, voordat u de Conversion Optimizer kunt activeren.

— Naar de inhoudsopgave —

Tip 18: Gebruik een logische structuur in je Google Ads account

Een Google Ads account kan al snel onoverzichtelijk worden met meerdere campagnes, onderliggende advertentiegroepen, lijsten met zoekwoorden en advertentievarianten. Wij adviseren dan ook om je account vanaf de start een logische structuur te geven. Je kunt bijvoorbeeld campagnes aanmaken voor de landen waar je je op richt en onderliggende advertentiegroepen voor elk van je producten. Je kunt er ook voor kiezen om campagnes voor al je producten te maken en onderliggende advertentiegroepen per merk of voor gerelateerde tijdelijke acties. je kunt zo gemakkelijker lijsten met gerelateerde zoekwoorden maken, gerichtere advertenties maken en gemakkelijk zien welke product de meeste clicks en/of het beste rendement heeft.

— Naar de inhoudsopgave —

Tip 19: Gebruik aparte advertentiegroepen voor het inhoudsnetwerk

Je kunt naast het zoeknetwerk van Google ook adverteren op het inhoudsnetwerk. Gezien de werking en het rendement van deze twee netwerken sterk verschilt kun je er voor kiezen om aparte advertentiegroepen aan te maken die alleen op het inhoudsnetwerk zijn gericht. Je kunt de resultaten van de twee netwerken dan nog duidelijker vergelijken, je kunt speciale advertentieteksten schrijven voor gebruikers die niet actief op zoek zijn naar uw producten, je kunt andere/bredere zoekwoorden opnemen en je kunt specifieke posities (websites) opgegeven waar je advertenties vertoond dienen te worden.

— Naar de inhoudsopgave —

Tip 20: Controleer het rendement van het inhoudsnetwerk

Gezien de werking en het rendement van het inhoudsnetwerk zo verschilt van het zoeknetwerk, dien je er goed op te letten of dit netwerk wel geschikt is voor je producten of diensten. Op het inhoudsnetwerk behaal je over het algemeen vele malen meer vertoningen, maar relatief gezien veel minder klikken. De gem. CTR is hier dan ook zeer laag. Gezien de gem. CPC meestal lager is dan op het zoeknetwerk kan het lucratief voor je zijn, maar die lage gem. CTR kan de Quality Score van je gehele account verslechteren als je hier niet op let. Je kunt het beste aparte advertentiegroepen aanmaken voor het inhoudsnetwerk en/of aparte max. CPC’s voor het inhoudsnetwerk opgeven die 1/2 of 2/3 lager liggen dan je max. CPC’s voor het zoeknetwerk. Je kunt de kwaliteit van het bezoek via het inhoudsnetwerk ook goed in de gaten houden via de gratis websitestatistieken van Google Analytics.

— Naar de inhoudsopgave —

Tip 21: Target op het juiste land en de juiste taal

Het is in Google Ads mogelijk om je advertenties op elke apart land en elke aparte taal te targeten of op de gehele wereld. Je kunt hier het beste alleen kiezen voor Nederland en de Nederlandse taal, tenzij je bedrijf zich op meerdere landen of taalgebieden richt. In dat laatste geval kun je het beste aparte campagnes aanmaken per land of taal, zodat je hiervoor eigen zoekwoorden en eigen advertentieteksten kunt gebruiken. Je advertenties lopen op deze manier geen risico om vertoond te worden bij een gebruiker die je niet wilt bereiken.

— Naar de inhoudsopgave —

Tip 22: Gebruik regio-targeting

Je kunt er voor kiezen om aan regio-targeting te doen. Dit houdt in dat je advertenties alleen worden vertoond aan gebruikers die zich bevinden binnen een straal van bijvoorbeeld 50 km. rond je bedrijf. Dit is handig als je Google Ads budget ontoereikend is om gedurende de gehele dag advertenties te vertonen of omdat je je diensten alleen in een specifiek gebied wilt aanbieden (bijvoorbeeld thuiszorg). Let op: Google kijkt hiervoor naar de IP-adressen van gebruikers. Als je alleen op de stad Haarlem target, maar een gebruiker heeft een provider in Amsterdam, dan zal hij je advertenties alsnog niet kunnen zien. Het kan dan raadzaam zijn om uw de door jou aangegeven regio iets groter te maken.

— Naar de inhoudsopgave —

Tip 23: Gebruik advertentieplanning

Je kunt er voor kiezen om aan advertentieplanning te doen. Dit houdt in dat je voor elke dag en elk uur op kunt geven of je advertenties dan vertoond dienen te worden, bijvoorbeeld alleen tijdens kantooruren. Dit is handig als je Google Ads budget ontoereikend is om gedurende de gehele dag advertenties te vertonen of omdat je je diensten alleen aanbied aan de zakelijke markt en je advertenties dus niet ‘s avonds en in het weekend vertoond dienen te worden.

— Naar de inhoudsopgave —

Tip 24: Speel in op de op de actualiteit

Probeer met je zoekwoorden en je advertenties in te spelen op de actualiteit van je bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld speciale advertenties aanmaken voor tijdelijke acties of je kunt inspelen op de kredietcrisis als je bedrijf daar mee te maken heeft (je adviseert bijvoorbeeld over tijdelijke arbeidscontracten). In het eerste geval kun je zeer flexibel kortingsacties promoten en in het tweede geval kun je inspelen op het zoekgedrag van gebruikers/potentiële klanten.

— Naar de inhoudsopgave —

Tip 25: Gebruik Google Ads Editor

Met behulp van de Google Ads Editor kun je offline al je campagnes, advertentiegroepen, advertenties en zoekwoorden aanmaken en wijzigen. Als je klaar bent kun je vervolgens alles in één keer uploaden. Daarnaast kun je met dit programma ook back-ups maken van je Google Ads account. Het programma is gratis te downloaden van de website van Google.

— Naar de inhoudsopgave –