18 september 2017

YouTube is wereldwijd de één na grootste zoekmachine (komt na Google). Het heeft meer dan 1 miljard gebruikers die dagelijks miljoenen uren aan video’s bekijken. Daarom is het, als je wilt adverteren op YouTube, belangrijk om de volgende strategie aan te houden om de gewenste doelgroep te bereiken die jouw video’s gaan bekijken.

Begin bij het begin, zorg dat je gevonden wordt via Google Search

Denk vooraf na hoe je doelgroep jou kan vinden. Als je namelijk net begint op YouTube, is het zeer waarschijnlijk dat men je als eerst vindt via search. Heb jij je doelgroep duidelijk voor ogen en weet je dus wie je wilt bereiken? Hoe kan je hen helpen om ervoor te zorgen dat ze jou vinden? Dit doe je door de zoekwoorden te vinden waar je jouw bedrijf aan wilt koppelen. Maak vervolgens aantrekkelijke en interessante video’s die met die zoekwoorden te maken hebben. Het beste is natuurlijk om content te creëren voor in je video’s, waar mensen reeds naar op zoek zijn als ze op jouw YouTube video landen. Om de juiste zoekwoorden te vinden, kun je de volgende stappen nemen:

stap 1

Bekijk de suggesties bij YouTube’s Autofill Search. Elke keer als je begint te typen in Google’s search, zie je een dropdown menu verschijnen met suggesties. Deze suggesties zijn aanwijzingen waar mensen al naar gezocht hebben. Hiermee heb je al heel makkelijk een begin gemaakt met de research naar jouw relevante zoekwoorden.

Stap 2

Scroll door de YouTube Trend Dashboard. Om snel te zien welk content populair is, heeft het video sharing platform YouTube’s Trend Dashboard. Je vindt daar dus populair content samen met locaties en demografische gegevens waar die populaire zoekwoorden gebruikt worden. Hiermee kun je de bestaande trends volgen en video’s bekijken die viral zijn gegaan en zo inspiratie opdoen voor je eigen video’s.

Stap 3

Gebruik databases SEMrush of Ahrefs. om zoekwoorden te vinden waar veel naar gezocht wordt, maar waar niet te veel concurrentie bij is. Deze databases  zijn uitstekend om je van die informatie te voorzien. Hiermee kun je zoekwoorden ranken en het potentieel van je bezoekersverkeer evalueren.

Stap 4

Target gebruikers via Keyword Keg. je hebt ook zoekwoorden ertussen zitten die niet goed presteren en de conversie niet doen verhogen. Keyword Keg is een dashboard, speciaal voor YouTube, waarmee je gebruikers kunt targeten op buyers intent (het centreren van de behoeftes en interesses van je klanten in je sales- en marketing campagnes).

Weet wat mensen allemaal kijken op YouTube

Er zijn twee typen video’s die het meest worden bekeken op het platform; product reviews en how-to video’s. Vlogs worden daarna het meest bekeken. Dit is voordelig, omdat bedrijven hiermee een publiek hebben die meer willen leren over producten en hoe iets werkt of in elkaar zit. Zo kun je bijvoorbeeld video’s posten over producten die je door een populaire YouTube reviewer (zorg er wel voor dat ze relateren aan je merk, dus geen beautyvlogger een badkamerkraan laten testen) laat beoordelen.  Of je maakt een serie met how-to video’s over je producten of diensten.

Vergeet niet om de meta data velden bij YouTube in te vullen

Meta data velden omvatten je titel, beschrijving en zoekwoorden die bij de video horen. Hiermee zeg je als het ware tegen YouTube hoe je jouw content moet indexeren en hoe je bij geïnteresseerde gebruikers tevoorschijn komt. Daarnaast verbetert het je ranking in de zoekopdrachten als je titels met daarin je belangrijkste zoekwoorden maakt. En vergeet niet om een bio, tagline en een website link aan je beschrijving toe te voegen bij elke video die je post. Door dit te doen, leren mensen die je video’s kijken je bedrijf beter kennen.

Voeg additionele branding mogelijkheden toe

Om je YouTube kanaal nog professioneler te maken, naast de meta data die ervoor zorgen dat de zoekmachines jouw content relevant vinden, kun je channel art toevoegen. Voeg een YouTube thumbnail toe aan je kanaal. Dit is te vergelijken met bijvoorbeeld een filmposter of een banner. Creëer een kwalitatief goede en een aantrekkelijke thumbnail voor je achtergrond afbeelding. Dit is namelijk nog een mogelijkheid voor je branding om de waarde van je content te communiceren en eventuele clicks te genereren.

Youtube channel InfoTrade

Breid je bereik uit met meeslepende, creatieve video’s

Zorg ervoor dat je video’s kijkers een doel geven om tot een bepaalde actie over te gaan. Al is het om naar jouw website te gaan, een e-mailadres achter te laten of om een product aan te schaffen. Om dit te bereiken heb je genoeg content nodig, zoals foto’s en bruikbaar content waar je een video over kunt maken.

En nu, hoe zorg ik ervoor dat mijn video’s worden bekeken?

Dit kun je doen door een advertentie te maken. Met adverteren op YouTube kun je namelijk snel en relatief goedkoop ervoor zorgen dat je video’s worden bekeken en daarna wellicht worden gedeeld via Facebook en andere kanalen. Maak een campagne en bereik aan de hand van verschillende targeting mogelijkheden zo de gewenste doelgroep met jouw advertentie. Een effectieve manier om YouTube ook in te zetten is om je advertentie zo in te stellen dat deze wordt vertoond aan gebruikers die je website eerder bezochten.

Lees ook onze tips over het maken van een goede video! En wist je dat wij, naast Google Ads, ook YouTube campagnes voor klanten opzetten en beheren en dat ook voor jou kunnen doen?