Ga viraal op Youtube met deze video structuur

Een belangrijk doel voor behalen van veel views op YouTube is het verhogen van watchtime van je video’s. Want als kijkers langer betrokken blijven bij je video, is de kans groter dat je boodschap goed overkomt en dat je video meer bekeken wordt.

Maar hoe verhoog je nu eigenlijk die watchtime? Het antwoord ligt in de structuur van je video. In deze blog bespreken hoe je interessante video’s kunt maken die kijkers vasthouden van begin tot eind. Door een bewezen structuur te volgen, zul je zien hoe je watchtime en engagement aanzienlijk kan toenemen.

“Een gemiddelde goede watchtime ligt ongeveer tussen de 50% en 60%, of meer.”

Een goed beginpunt voor het vasthouden van kijkers is de thumbnail van je video. Een thumbnail moet nieuwsgierigheid opwekken en de interesse van kijkers wekken, zodat ze geneigd zijn om te klikken en de video te bekijken.

Zorg ervoor dat je thumbnail relevant is voor de inhoud van de video, maar ook visueel aantrekkelijk en duidelijk. Een misleidende thumbnail kan ervoor zorgen dat kijkers snel afhaken, wat de watchtime negatief beïnvloedt. Kortom, maak gebruik van pakkende thumbnails om je kijkers naar je video te lokken en ze vervolgens vast te houden met interessante content.

youtube video filmen

Een succesvolle video structuur in 5 stappen

Introductie:

 • Grijp de aandacht van de kijker binnen de eerste paar seconden door een pakkende hook, waarin iets bijzonders gebeurt.
 • Maak duidelijk wat het onderwerp van de video is om de interesse van de kijker te wekken.
 • Vertel kort wie je bent (als het je eigen kanaal is) en geef een teaser van wat er gaat gebeuren in de video.

Inhoud van de video:

 • Gebruik storytelling om je verhaal goed over te brengen bij de kijkers en maak een emotionele verbinding.
 • Zorg voor een duidelijke structuur, zoals stappen, secties, of hoofdstukken, zodat de video gemakkelijk te volgen is.
 • Vermijd saaie stukken of langdradige uitleg die de interesse van de kijkers kunnen verliezen.
 • Houd de inhoud interessant, dynamisch en relevant voor je doelgroep om de aandacht vast te houden.

Visuele elementen:

 • Gebruik verschillende visuele elementen zoals afbeeldingen, videoclips, grafieken, enzovoort om de interesse van de kijker vast te houden en de boodschap te versterken.
 • Varieer tussen close-ups, medium shots en wide shots om visuele interesse te behouden en om de video dynamischer te maken.

Interactie:

 • Door vragen te stellen aan je kijkers en hen te vragen om te reageren in de comments, verhoog je het engagement, wat bijdraagt aan het opbouwen van een community rondom jouw kanaal.
 • Organiseer af en toe wedstrijden of geef iets weg aan je kijkers. Door iets terug te geven aan je kijkers, beloon je hun loyaliteit en blijven ze je volgen.

Call-to-Action (CTA):

 • Zorg voor een duidelijke CTA, zoals het abonneren op je kanaal, het bekijken van andere video’s, het bezoeken van je website, het delen van de video, enzovoort. Dit helpt bij het vergroten van de engagement en het aantrekken van terugkerende kijkers, wat uiteindelijk de groei van je kanaal bevordert.
 • Plaats je CTA op het juiste moment in de video. Je kunt het beste de CTA aan het einde van de video zetten, wanneer de kijker al de waarde van je content heeft ingezien en waarschijnlijk geïnteresseerd is in andere content die je aanbiedt.
youtube video edit

Conclusie
Met deze bewezen structuur kun je je video’s interessanter maken en je kijkers van begin tot eind vasthouden. Door het gebruik van pakkende thumbnails, een krachtige introductie, een gestructureerde inhoud, visuele elementen,, interactie en een doelgerichte Call-to-Action, kun je niet alleen de watchtime van je video’s vergroten, maar ook de betrokkenheid van je publiek versterken en je kanaal laten groeien.

Blijf experimenteren, blijf leren en blijf groeien als videomaker. En vergeet niet: de sleutel tot succes ligt in het begrijpen van je publiek en het leveren van waardevolle, interessante content die hen inspireert, vermaakt en informeert.

Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag!


Hulp nodig bij het maken van YouTube video’s? Plan nu een gratis advies meeting

Vrijblijvende video call van 30 minuten met een van de InfoTrade partners Wilbert Philippo of Remco Roos. Via Microsoft Teams, Google Meet of Zoom. Op de dag en tijdstip dat het jou het beste uitkomt!