Is Instagram kapot?

Als ondernemer heb je misschien gemerkt dat je niet meer zo snel organisch groeit op Instagram. Je post regelmatig, je bent actief betrokken bij je volgers en je gebruikt populaire hashtags, maar toch groeit het aantal volgers niet. Waarom gebeurt dit? Is Instagram kapot?

In de wereld van social media is organisch groeien vaak een uitdaging, vooral op platforms zoals Instagram waar er veel concurrentie is en de algoritmen steeds veranderen. 

Als je in 2024 wilt groeien op Instagram, is het slim om je te richten op Instagram Reels in plaats van op feed posts.

Reels zijn erg populair op Instagram en het algoritme geeft er veel aandacht aan. Door leuke en authentieke Reels te maken kun je een groter publiek bereiken en meer naamsbekendheid genereren. Uiteindelijk leidt dat tot meer volgers. 

In deze blog gaan we in op wat Instagram reels zijn, en hoe je ze effectief kunt inzetten om je kanaal te laten groeien.

“Instagram realiseerde in 2021 een omzet van 32 miljard dollar, omgerekend 27 procent van de totaalomzet van moederbedrijf Meta.”

Bron: emerce.nl

Wat zijn Instagram Reels?

Instagram Reels is gelanceerd in augustus 2020 en zijn korte video’s die je op Instagram kunt maken en delen. Je hebt maximaal 60 seconden om iets leuks of creatiefs te laten zien, met muziek, effecten en filters als je dat wilt. Het wordt gebruikt om grappige, interessante of creatieve dingen te laten zien aan je volgers.

Korte, impactvolle videos

Instagram Reels werkt zo goed omdat het kort en krachtig is. Met slechts 60 seconden dwingt het makers om snel tot de kern te komen. Hierdoor worden gebruikers snel gepakt en betrokken, wat ervoor zorgt dat ze blijven kijken en interactie aangaan.

Algoritme voordeel

Instagram geeft duidelijk prioriteit aan Reels in het algoritme. Als je regelmatig Reels plaatst, is de kans groter dat je ontdekt wordt door een breder publiek, zelfs als je nog geen groot account hebt. Door populaire muziek en trends te gebruiken in je videos, kun je je bereik vergroten en nieuwe volgers aantrekken.

Potentieel om viraal te gaan

Het leuke aan Instagram Reels is dat het viraal kan gaan. Een goed gemaakte Reel kan snel duizenden of zelfs miljoenen views genereren, waardoor je account snel kan groeien. Dit gebeurt wanneer je content de juiste snaar raakt bij jouw doelgroep en ze aanmoedigt om de video te delen en te reageren, waardoor een sneeuwbaleffect ontstaat.

Creatieve vrijheid

Met Instagram Reels kun je creatief zijn en je eigen stijl laten zien. Of je nu grappige sketches maakt, tips deelt of een kijkje achter de schermen geeft, er zijn eindeloze mogelijkheden om jezelf uit te drukken. Door consistent te zijn met je stijl, kun je een herkenbare merkidentiteit opbouwen die mensen aantrekt.

Interactie en Betrokkenheid

Instagram Reels zorgt voor meer interactie en betrokkenheid. Wanneer mensen video’s kijken, raken ze betrokken bij het verhaal. Ze voelen emoties, horen stemmen en zien bewegingen, wat meer betrokkenheid creëert dan bij een stilstaand beeld. Met Reels kun je een gesprek starten met je publiek en een community opbouwen die zich verbonden voelt met wat je wilt delen.

Tips om te zorgen dat jouw Reels viraal gaan

Viraal ga je niet zomaar, er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je wilt scoren op Instagram. Met deze tips leer je hoe je de aandacht trekt, meer interactie krijgt en meer impact maakt met jouw Reels.

 • Lengte: Video’s die 5 seconden tot 1 minuut duren, presteren over het algemeen beter dan langere video’s op Instagram. Houd de video zo kort mogelijk en niet te langdradig.

   

   

 • Stiltes: Knip alle stiltes op saaie stukken uit je video, waardoor je minder kans hebt dat mensen afhaken.

   

   

 • Herkenbaarheid: Het maken van video’s waarin mensen zich herkennen, vergroot de kans dat ze deze met elkaar gaan delen.

   

   

 • Interactie: Stel een vraag zodat mensen reageren op de video; hierdoor creëer je meer engagement.

   

   

 • Humor: Een vleugje humor kan je content lichter en aantrekkelijker maken. Experimenteer met grappige opmerkingen of een luchtige vertelstijl.

   

   

 • Ondertiteling: Goed voor de SEO van de video en maakt de video ook makkelijker te volgen.

   

   

 • Gebruik van sounds: Voeg populaire geluiden toe aan je video. Ze hoeven niet per se gerelateerd te zijn aan je specifieke niche. Je kunt er ook voor kiezen om het geluid zachtjes op de achtergrond van je video te laten afspelen.

   

   

 • Trends: Speel in op opvallende trends met een unieke draai die aansluit bij jouw merk of bedrijf.

Het lijkt erop dat Instagram Reels de ideale manier is om te groeien op Instagram. Met een  kort en krachtig formaat bieden ze een kans om op te vallen en meer mensen te bereiken. Door creatief te zijn, trends te volgen en goede content te leveren, kun je jouw Instagram echt laten groeien.

Dus waar wacht je nog op? Begin met het maken van Reels!

Hulp nodig bij je online marketing strategie? Plan nu een gratis advies meeting

Vrijblijvende video call van 30 minuten met een van de InfoTrade partners Wilbert Philippo of Remco Roos. Via Microsoft Teams, Google Meet of Zoom.

Ook interessant:

wat zijn instagram reels?
Blog

Is Instagram kapot?

Als ondernemer heb je misschien gemerkt dat je niet meer zo snel organisch groeit op Instagram. Je post regelmatig, je bent actief betrokken bij je

Lees Meer »